Buvusi janonietė gavo premiją

on pirmadienis, sausio 31, 2011
Buvusi janonietė Milda Baronaitė apdovanota Šiaulių miesto premija. Plačiau skaitykite http://etaplius.lt/Kultura/Jauniesiems-kulturos-puoseletojams-premijos.

Drąsi Nijolės Oželytės kalba

on sekmadienis, sausio 23, 2011
Kai jau buvau beprarandanti viltį kada nors gyvenime sutikti protingą politiką (buvusį ar esamą), facebook'e pamačiau plačiai išpopuliarinta Nijolės Oželytės kalbą. Iš pradžių sedėjau be žado, kaip čia atsirado kažkas, kas nebijo stovėdamas seimo rūmų salėje kalbėti tikrą tiesą - kažkas neįtikimo, žinant šiandieninę Lietuvos situaciją. Buvau sužavėta taikliais protingos moters teiginiais. Jei dar negirdėjote - pasiklausykite ir jūs.
Tokie žmonės paskatina nenuleisti rankų ir toliau siekti to, apie ką svajojame. Nors paprastai mūsų norai ir tikslai būna nesuprasti, suradę bendraminčių, atrandame savyje daugiau noro ką nors daryti.

„Kolorito“ parodos „Jausmai“ atidarymas "Laiptų" galerijoje

on penktadienis, sausio 21, 2011







Sausio 19 dieną dailės studija "Koloritas" atidarė parodą Šiaulių "Laiptų" galerijoje. Tai jau devintoji galerijoje atidaryta dailės studijos paroda.
Į atidarymą atvyko daugybė žmonių, norinčių pasižiūrėti jaunųjų menininkų darbus, pabendrauti su jais gyvai. Parodą aplankė ir buvę "Kolorito" nariai.
"Laiptų" galerijos atstovai gyrė jaunųjų menininkų piešinius, sakė pastebintys, jog kasmet darbai būna vis profesionalesni.


Tapk jaunuoju žurnalistu!


Esi jaunas, idėjų kupinas žmogus, kuriam daugiau nei 14, bet vis dar mažiau nei 29 metai? Geriausias tavo draugas – tušinukas ir užrašų knygutė, turi savo nuomonę ir nebijai jos išsakyti? Galbūt iš rankų nepaleidi fotoaparato ir mėgsti įamžinti veiksmą, vykstantį aplink?

ES programa „Veiklus jaunimas“ ir Eurodesk Lietuva renka jaunųjų žurnalistų „Žinau viską“ komandą! Tai naujas jauniems žmonėms pritaikytas formatas, buriantis jaunuosius žurnalistus – kūrybingus, iniciatyvius jaunus žmones, norinčius įgyti komunikacijos, informavimo, žurnalistinės patirties, išmokti kurti ir skleisti informaciją, tobulėti pasirinktoje srityje ir kurti darbus tolimesnei karjerai.

Tu esi kviečiamas:


•Rašyti, fotografuoti ar rengti video reportažus tau ir mums aktualiomis temomis;
•Domėtis jaunimui rūpimais klausimais ir garsiai kalbėti apie juos;
•Būti atviras naujovėms ir turėti motyvacijos mokytis, tobulėti.


Kodėl verta tapti tinklo nariu?

•Galėsi užsiimti savanoriška veikla: rašyti, tirti, fotografuoti, filmuoti artimomis, įdomiomis, o kartais ir naujomis temomis;
•Bendrauti, bendradarbiauti, konsultuotis su kitais jaunaisiais žurnalistais ir komunikacijos, žurnalistikos ekspertais ir taip tobulinti gebėjimus;
•Dalyvauti tarptautiniuose ir nacionaliniuose mokomojo pobūdžio renginiuose;
•Daugiau sužinoti apie ES programą „Veiklus jaunimas“ ir kitas europines temas;
•Veikti iniciatyviai, burti savo miesto, rajono jaunųjų žurnalistų komandą;
•Gauti kompetencijas pripažįstantį sertifikatą Youthpass ir nemokamą Europos jaunimo kortelę;
•Aktyviai veikti ir už tai būti įvertintam prizais.

Taigi, nieko nelauk ir registruokis http://www.eurodesk.lt/prisijunk!

Mažais žingsniais į didelę ateitį

on trečiadienis, sausio 19, 2011


Kaip jau tapo įprasta, mūsų gimnazijos tinklalapis dažniausiai rašo apie įvykius, žmones, susijusius su mūsų aplinka - t.y. su J. Janonio gimnazija. Tačiau šį kartą norėčiau atkreipti Jūsų dėmesį į tai, kas vyksta už mūsų gimnazijos ribų. Šiais laikais aktyviems ir gabiems moksleiviams yra siūloma nemažai programų, suteikiančių galimybę mokytis kitoje pasaulio šalyje, taip susipažįstant su svetima kultūra, žmonėmis, įgijant naujos patirties ir įgūdžių, prireiksiančių ateityje. Manau, jog jaunimo ir jo galimybių tema šiandien mums visiems yra aktuali, tad, nieko nelaukę, pasinerkime į vieno šiauliečio, sėkmingai išvykusio į užsienį, istoriją.

Sakoma, jog Amerika – svajonių bei galimybių šalis daugeliui jaunų žmonių. Šiaulietis Paulius Urbonas taip pat galvoja apie studijas JAV, nes, pasak jo, studentai ten turi labai daug galimybių, o mokslo įstaigos – vienos geriausių. Vaikinas lagaminus į išvyką už Atlanto susikrovė jau praeitais metais, pasinaudojęs tarptautine ASSIST programa. ASSIST (American Secondary Schools for International Students and Teachers) – tai organizacija, įkurta siekiant viso pasaulio jaunimui suteikti galimybę vienerius metus praleisti mokantis vienoje iš JAV vidurinių mokyklų Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Dalyvauti šioje programoje – konkurse Paulių paskatino aplinka – jo mokykloje, Šiaulių Didždvario gimnazijoje, keletas mokinių buvo grįžę iš mokslų JAV. Jų pasakoti įspūdžiai, patirtis ir išgyvenimai pastūmėjo vaikiną taip pat išbandyti savo jėgas. „Galimybė gyventi kitoje šalyje, tapti savarankiškam, sutikti naujų žmonių, pažinti naują kultūrą ir kitos, su tolimesne ateitimi susijusios galimybės tapo pagrindinėmis paskatomis dalyvauti ASSIST konkurse“, – teigia Paulius Urbonas. Daugelis žmonių nesuprastų šio vaikino poelgio – ryžtis keliauti į tolimą žemyną vienam, būnant nepilnamečiu? Na jau ne. Tačiau Paulius Urbonas oponuoja šiam požiūriui sakydamas, jog keliauti į JAV jam visiškai nesukėlė baimės, išskyrus jo šeimai. „Tai buvo pirmasis toks konkursas, kuriame dalyvavau, ir žinojau, kad jeigu nebūtų pasisekę, būčiau nenuleidęs rankų ir bandęs daugelį kitų konkursų. Manau, jog galimybių Lietuvos mokyklų moksleiviams išvažiuoti kur nors mokytis yra labai daug, tereikia turėti noro. Ne tik aš, bet ir dar du mano bendraklasiai praeitais metais dalyvavo panašiuose konkursuose ir vienas jų dabar taip pat mokosi JAV (metams), o kitas laimėjo stipendiją dviejų metų mokslams Tailande“.

Kaip žinome, ASSIST konkurse pastebima nemaža konkurencija – visgi galimybė aplankyti didelę šalį vilioja kiekvieną mokinį, tačiau pasiteiravus Pauliaus, kas jam padėjo laimėti šiame konkurse, vaikinas aiškiai įvardija jo laimėjimą lėmusius veiksnius – geras motyvacinis laiškas, nuoširdus dalyvavimas interviu bei laiku pasitaikiusi sėkmė. „Konkursas man buvo labiau malonumas nei sunkumai. Rezultatų laukimas yra labai įdomus dalykas, ypač kai žinai, jog rezultatai gali labai stipriai pakeisti tavo ateitį. Todėl ir tiems mokiniams, kurie šiuo metu dalyvauja ASSIST konkurse, sakau, jog visas šitas dalykas yra labai malonus laikas, taip pat ir milžiniška patirtis“, – teigia konkurse sunkumų nepatyręs P. Urbonas. Paklaustas, kaip šiuo metu atrodo jo kasdienybė JAV, vaikinas pasakoja: „Eilinės dienos visose mokyklose yra labai skirtingos. Pavyzdžiui, aš mokausi privačioje „boarding“ mokykloje (didelė dalis mokinių gyvena mokyklos bendrabučiuose), todėl mano diena yra visiškai kitokia nei buvo čia, Lietuvoje. Ji prasideda apie septintą valandą, kai reikia atsikelti ir pasiruošti pusryčiams. Tris dienas per savaitę turime vilkėti marškinius ir kaklaraiščius, kartą per savaitę – švarką. Per porą minučių nuo bendrabučio pasiekiu valgyklą, kurioje pusryčiauju. Po pusryčių kiekvienas mokyklos mokinys privalo atlikti jam skirtą buitinį darbą (apie 20 minučių), kuris keičiasi kas du mėnesius. Rudenį dirbau mokyklos priėmimų biure, vėliau bibliotekoje, o dabar valgykloje. Paprastai tenka išnešti šiukšles, išvalyti grindis, nušluostyti dulkes ir t. t. Po darbo turime pusvalandį, pavadintą „pagalbai mokiniui“, kurio metu visi, turintys problemų su atsiskaitymais ar pažymiais, gali lankytis pas mokytojus ir gauti pagalbos. Vėliau prasideda pamokos. Per dieną jų turime 4-6 (kiekvienas mokinys mokosi 5-7 dalykus). Po vienos arba dviejų pirmų pamokų, priklausomai nuo dienos, turime arba visos mokyklos susirinkimą mokyklos teatre, arba pusvalandžio mišias. Papietaujame ir baigiame pamokas. Tuomet turime 1-2 valandas laisvo laiko ir einame į privalomus sporto užsiėmimus. Aš žaidžiu krepšinį, kiti mokiniai dalyvauja beisbolo, lakroso, slidinėjimo treniruotėse. Po 2-3 valandų įtemptų treniruočių vakarieniaujame ir grįžtame į bendrabučius. Tuomet vyksta beveik 2 valandų „study hall“ – laikas, kai visi bendrabučiuose gyvenantys mokiniai privalo ruošti namų darbus. Po jų vėl turime apie pusantros valandos laisvo laiko ir diena oficialiai baigiasi apie vienuoliktą valandą, kai privalome likti kambariuose ir išjungti šviesas“.

Klausantis P. Urbono, peršasi mintis, jog jis bus vienas iš tų jaunosios kartos atstovų, keliančių sparnus iš Lietuvos į didesnių galimybių šalis, tačiau vaikinas drąsiai teigia: „Daug mokinių neapgalvotai nuvertina Lietuvos aukštąsias mokyklas. Manau, jog važiuoti mokytis į užsienį verta tik tuo atveju, kai mokykla yra neabejotinai geresnė nei bet kuri mokykla Lietuvoje. Galbūt baigus užsienio universitetą lengviau įsidarbinti toje pačioje šalyje, bet išvažiuoti dėl labai vidutinio vietinės reikšmės universiteto nelabai verta. Visgi labai džiaugiuosi dėl tų mokinių, kurie protingai pasirenka mokyklą užsienyje ir kartu nepamiršta Lietuvos. Jei negrįžta į ją, tačiau stengiasi kažkuo padėti bendrataučiams. Mokiniai, užsienyje gaunantys geresnį išsilavinimą, praktines žinias ir investuojantys visa tai Lietuvoje, yra tobulas modelis Lietuvos ateičiai. Deja, nedaug kas taip elgiasi: dažniausiai racionalumas yra aukščiau už patriotiškumą ir aš tai visiškai suprantu“.

Norintiems daugiau sužinoti apie programą: http://www.assist-inc.org/index.cfm/pk/content/pid/401269

Nuotrauka iš http://www.assist-inc.org/index.cfm/pk/content/pid/401269

What do you know about your country?


MOKSLEIVI!

Galva pilna žinių apie Lietuvos istoriją, politiką ar ekonomiką, bet nerandi, kur jas padėti? O gal lauki vasaros ir norėtum kelias dienas pasilinksminti kartu su Latvijos bei Estijos jaunimu? Tuomet pakalbink savo draugus bei vieną mokytoją, konkursas WHAT DO YOU KNOW ABOUT YOUR COUNTRY kaip tik Tau!

Projekto metu 15-19 metų moksleivių komandos, sudarytos iš penkių mokinių ir juos lydinčio mokytojo, dalyvaus 3 etapų konkurse, kuriame turės atlikti testines ir kūrybines užduotis.

Daugiau informacijos : http://whatdoyouknow.eu/lt/

Jei kyla klausimų, rašyk milda.gardauskaite@moksleiviai arba monika.bartoseviciute@moksleiviai.

Konkurso etapai:
Pirmasis turas: 2011m. vasario 17d. Komandos mokyklose pildo testą susijusį su jų šalies kultūra, tradicijomis, pilietiškumu, po kurio komisija atrenka 20 geriausių komandų.

Antrasis turas: 2011m. vasario 21 – kovo 7d. Komandos, atrinktos į antrąjį turą, turi įvykdyti užduotį: nufilmuoti trumpametražį 3-4 min trukmės filmuką „Kuo gali didžiuotis Lietuva“. Teisėjai atrenka 10 komandų, kurios keliauja į finalą.

Trečiasis turas - Finalas: 2011m. kovo 25d. Dešimt atrinktų komandų atvažiuoja į Vilnių. Finale komandos varžosi dviejose skirtingose užduotyse. Pirmoji yra kūrybinė, po kurios, komisija išrenka 5 komandas, kurios varžysis dėl pagrindinio prizo. Antroji užduotis - testas. Konkursą laimi komanda, surinkusi daugiausiai taškų už atsakytus klausimus.

Registracija vyksta iki vasario 4 dienos.

NESNAUSKITE IR IŠMĖGINKITE SAVO JĖGAS!

Informacija iš www.moksleiviai.lt

Fotografuoji? Dalyvauk!

on šeštadienis, sausio 15, 2011

Fotografijos konkursas „Gyvos žemės mintys“.

Siekdami sustabdyti gamtos niokojimą, oro, vandens, žemės užteršimą, stiprindami atsakomybę už savo ir žemės likimą, atkreipdami visos žmonijos dėmesį į mus supančios aplinkos problemas, Mažeikių rajono savivaldybės Aplinkos apsaugos asmens ir visuomenės sveikatos skyrius, Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyrius, Savivaldybės kultūros centras ir Mažeikių fotoklubas organizuoja fotografijų konkursą „Gyvos žemės mintys“.


Fotografuoti galima šiomis temomis:

Žmogaus įtaka gamtai (teigiama, neigiama);
Žemė, vanduo, gyvūnija, augmenija;
Žmogaus sąlytis su supančiu pasauliu;
Gamtos apsauga;
Ekologinės problemos;
Mus supanti gamta.


Konkurse gali dalyvauti visi užsiimantys bei besidomintys fotografija, o darbai turi būti sukurti per 2007-2010 metus. Siųsk ne daugiau negu 5 darbus, taip pat galimos fotografijų serijos, tačiau kiekvienoje iš jų taip pat ne daugiau 5 nuotraukų.

Darbus siųskite el. paštu: jonas.strazdauskas@gmail.com arba strazdas@mzk.lt iki 2011 m. gegužės 1 d.

Daugiau informacijos apie tai, kokią asmeninę informaciją turite pateikti ir kokių išmatavimų bei formatų gali būti nuotraukos, galite rasti www.eurodesk.lt

SĖKMĖS!

Ne viskas auksas, kas auksu žiba.

on penktadienis, sausio 14, 2011
Išankstinis nusistatymas ir nepagarba kitam virto neišvengiama mūsų kasdienybe.Kad ir kaip būtų nemalonu, turime pripažinti, jog neretai esame linkę kritikuoti aplinkinius, vertinti žmones pagal išvaizdą, pašiepti juos dėl neįprastų, mūsų nuomone, bruožų. Nepaisant to, su netolerancija ir standartais kovoti įmanoma, tereikia kūribingumo. Puikus pavyzdys - gabūs ir talentingi trečiokai, kurie skelbia karą stereotipams.Trys vaikinai sukūrė filmuką Europos Komisijos konkursui "Griaukime stereotipus".Filmukas apie tai, kaip septyniolikmetis Linas, savą stilių turintis jaunuolis, kiekvieną dieną susiduria su stereotipiškai mąstančia visuomene ir turi kęsti nepagrįstus kaltinimus bei patyčias dėl išvaizdos. Ne viskas auksas, kas auksu žiba...


"Iftorina 2011"

on trečiadienis, sausio 12, 2011

Moksleiviams, informatikos ir matematikos pasaulį pažįstantiems ne blogiau nei savo mokyklos koridorius, VDU Informatikos fakultetas siūlo 2011 m. sausio 29 d. patikrinti savo žinias informatikos ir matematikos viktorinoje „IFtorina‘11“.

Nemokamoje viktorinoje, kurioje organizatoriai žada daugybę prizų ir staigmenų, žaismingų užduočių ir įdomių paskaitų, kviečiami dalyvauti 3–4 gimnazinių ir 11–12 klasių moksleiviai. Renginio metu dalyviai varžysis asmeninėse ir komandinėse rungtyse, pasitikrins informatikos ir matematikos žinias, klausysis UAB „Microsoft Lietuva“ paskaitos „Kompiuterinių žaidimų programavimas“, galės išbandyti „Apple“ ir „Microsoft“ technologijų galimybes. Viktorinos dalyviai gaus dalyvio sertifikatus, o geriausiai pasirodę moksleiviai bus apdovanoti rėmėjų prizais. Mokinius atlydėję mokytojai taip pat neliks be dėmesio – jiems siūlomi informacinių technologijų seminarai. Šiemet jie organizuojami drauge su Lietuvos informatikos mokytojų asociacija. Už dalyvavimą seminaruose bus įteikti 10 akademinių valandų sertifikatai.

Registruotis į renginį galima iki 2011 metų sausio 24 dienos tinklalapyje http://iftorina.vdu.lt. Kvietimai į „IFtorina‘11“ elektroniniais laiškais adresatus pasieks 2011 metų sausio 25 d.

Viktorina vyks VDU Informatikos fakultete (Vileikos g. 8, Kaunas).

Daugiau informacijos http://iftorina.vdu.lt.

Info panaudota iš www.eurodesk.lt

SOS, man depresija!

on pirmadienis, sausio 10, 2011

Ar teko kada sedėti ant palangės ir žiurėti į nesibaigiantį lietų, galvojant, kad pasaulis žlunga, draugų nėra, aš – nieko nevertas? J. Janonio gimnazijos psichologė Rasa Slonskienė tą vadina depresija. Šis terminas (lot. depresus – gilus, žemas, lėtas) reiškia labai aiškius simptomus turintį žmogaus emocinio balanso sutrikimą. Anot R. Slonskienės, faktorių, sukeliančių depresiją, yra daug – artimo žmogaus netektis, pasinėrimas į individualizaciją, kuomet žmogus, susiduriantis su problemomis, stengiasi jas išspręsti pats vienas, neieškodamas jokios pagalbos, taip pat depresinę būseną sukelia didelis nerimas. Psichologė, paklausta, kada dažniausiai nutinka šis emocinis sutrikimas, aiškiai pabrėžia, jog tai aktualiausia pavasarį ir rudenį. Filosofiškai nagrinėjant, pavasario metu žmogus mato bundančią, augančią, besikeičiančią gamtą, tuo tarpu pats jaučiasi bejėgis prieš šią kaitą, todėl atsiranda nerimas. Kalbant apie rudeninę depresiją, žmogus pajaučia nesąmoningą akistatą su mirtimi, kai aplink viskas nyksta, niūriai keičiasi, ir tuomet pradeda suvokti, kad jo gyvenimas eina žemyn. R. Slonskienė teigia, jog atpažinti depresiją padeda devyni simptomai – prislėgta nuotaika, gyvenimo džiaugsmo praradimas, svorio netekimas arba padidėjimas, mieguistumas, padidėjęs jautrumas, energijos neturėjimas, nesugebėjimas susikoncentruoti ir kita. Jei žmogui pasireiškia bent septyni simptomai iš devynių, tuomet atsakymas aiškus – tai depresija. Psichologė kaip depresijos požymius įvardijo ir išvaizdos pasikeitimus – somatinius pokyčius. Paklausta, kaip išsigydyti depresiją, R. Slonskienė įvardija kelias priemones – medicininiai preparatai, įvairios terapijos, apsilankymai pas psichologus. Kalbant apie jaunimą, psichologė teigia, kad dažnas depresijos padarinys yra galvojimas apie savižudybę. Tai būtent paplitę jaunų žmonių tarpe, kuomet gyvenimo nutraukimo mintys užklumpa ligai progresuojant į gera. Deja, to būtų galima išvengti, bet informacijos apie psichologinę pagalbą nėra daug, todėl jaunuoliai linkę savo gyvenimą „išspręsti“ patys. Jei žmogus dar nėra sirgęs depresija ir norėtų išmokti būdų, kaip jos išvengti, R. Slonskienė pataria pasidomėti įvairiais medikamentais arba terapija „minčių kaita“, kuomet dirbama su smegenų sritimis.

Ačiū psichologei už naudingą pokalbį.