ŠIRDIS TĖVYNĖJE, BATAI LONDONE

on sekmadienis, vasario 21, 2010

Mokykla išugdo norą siekti svajonių, tad vos baigę 12-tą klasę gimnazistai ima dairytis, kaip galima tas svajones įgyvendinti. Norėdami žvilgtelti, kaip gyvena buvę aktyvūs mūsų gimnazijos bendruomenės nariai, vyrai mūrai janoniečiai, trumpam keliamės į Londoną, tapusį šių talentingų vaikinų mylimais namais.
Pernai mokyklą baigęs Martynas Paukštys studijuoja Thames Valley universitete. Fotografijos mokslus kremtantis vaikinas džiaugiasi pasirinktu keliu ir teigia žengęs vieną protingiausių žingsnių savo gyvenime. „Čia viskas menu kvepia. Rodos, šiais metais Jazzu baigė šį universitetą“. Prieš savaitę prasidėjo antrasis mokymosi semestras. Pirmajame sausą teoriją krimtęs vaikinas džiūgauja, jog nuo šiol turi daugiau praktinės veiklos. Martynas su džiaugsmu pasakoja apie darbą galingais ir sunkiais fotoaparatais bei naują projektą, skirtą žiemos olimpinėms žaidynėms. Vaikino užduotis - sukurti dokumentinę foto istoriją. „Žiauriai baisu ir smagu. Žinai, kai skambini daugmaž pretendentui į aukso medalį, tai jam ,,nelygis‘‘, kad jį fotografuos studentas kažkoks, bet yra ir tokių sportininkų, kurie tik apsidžiaugia“. Martyno tvarkaraštyje 3 trijų valandų trukmės savaitinės paskaitos. Kadangi turi nemažai laisvo laiko, savaitgaliais studentas dirba klube. Čia Martynas atrado naują pomėgį – barmeno darbą. Jo darbas gerokai skiriasi nuo to, ką matome įprastoje kavinėje ar bare Lietuvoje. Vaikinui jau teko pramokti žongliruoti buteliais („Smagu būtų parodyt Janonyje per „Talentus“ savo naują gebėjimą“,- šypteli), o šiuo metu Martynas sparčiai tobulina žinias apie gėrimus ir kokteilius. „Čia gal net ir sunkiau, nes kiekvienas geras gėrimas, pvz., viskis turi skirtingą kvapą, turi žinot, koks jis. Barmenas turi mokėti viską: pagaminti bet kokį kokteilį, kokio paprašysi, papasakoti apie bet kokį gėrimą“. Bare, kuriame dirba buvęs janonietis, lankėsi Pink, Kate Perry, Kate Moss, Ben Knisley. „Toks neprastas bariukas“,- šypteli vaikinas. Martynas dviejų aukštų bute gyvena kartu su dar 6 studentais: prancūzu, lenke, ispanu, brazile, australu. „Tikra tautų maišatis!” Tačiau, anot Martyno, Londone gali susirasti pažįstamų, bet ne draugų. Būtent jų londonietis pasiilgsta labiausiai. „Pasiilgstu, aišku, ir šeimos, ir lietuviško maisto, ir dar kaip šuo visada pasitinka grįžus namo“. Paklaustas apie ateities planus, vaikinas išduoda, jog iškart po studijų grįžti į tėvynę neketina. „Pamačius, kokios yra galimybės čia ir kaip jų nėra Lietuvoj, tai tiesiog kvaila būtų baigus Anglijos universitetą grįžt į Lietuvą ir uždirbt pinigus, kokius čia žmonės uždirba be jokių mokslų“. M. Paukštys gyvenimą sieja su Londonu. Bent jau iki 30-ties. „Kažkaip sukurti šeimą norisi Lietuvoje,-“prasitaria.
Kitas buvęs janonietis, studijuoti išvykęs į Londoną, - Tomas Bieliūnas. Prieš porą metų mokyklą baigęs vaikinas SAE institute studijuoja audioinžineriją. Studentas juokiasi, jog laisvu laiku miega iki pietų, po jų vėl miega, o likusias valandas praleidžia grodamas. Vaikinas nesiskiria su muzika - ir toliau dainuoja, dalyvauja įvairiuose koncertuose. Laisvomis dienomis londonietis dirba vaikų darželio auklėtoju. Tomo žodžiais tariant, jo gyvenimas „neapibūdinamas paprastais apibūdinimais“. T. Bieliūnas patenkintas studijomis, universitetu, o ir mokytis nesunku, kai mokaisi tai, ko nori. Dar prieš keletą metų tvirtinęs, jog jo ateitis Lietuvoje, šįkart vaikinas purto galvą: „Baigęs studijas nenoriu grįžti nei į Lietuvą, nei likti Londone“. Juokdamasis Tomas užsimena apie Australiją: „Ten neapibūdinamai fainiau“. Tiesa, būsimasis garso inžinierius ilgisi vieno – Lietuvos merginų. Tačiau, ko gero, lietuvė ar užsienietė, būsima Bieliūno žmona, tempsis kraitį svetur.
Regis, Londonas miestas, kuriame gali pildytis svajonės. Bet nebūtinai! Kaip ištikimi savo šalies patriotai, siūlome: gimnazistai, likite Lietuvoje! Juk ir mūsų šaliai reikalingi vyrai mūrai- fotografai, dainininkai. O jei kelias jus visgi nublokštų į Didžiąją Britaniją, nepamirškite, jog ten galite visuomet surasti tuntą lietuvių draugijos išsiilgusių Janonio gimnazijos auklėtinių.

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą