Mokiniai skleidžia Lietuvos vardą Vokietijoje

on penktadienis, rugsėjo 17, 2010

Jau aštuntą kartą keturiasdešimt mokinių iš Lietuvos, Šiaulių J. Janonio gimnazijos, ir Vokietijos miesto Plauen Lessing gimnazijos atsisveikindami braukia ašaras. Per keletą dienų susibendravę jaunuoliai, vos prieš savaitę grįžę iš kelionės, jau planuoja artimiausius susitikimus Lietuvoje ir Vokietijoje.

Programa leidžia pažinti tikrąjį šalies gyvenimą

Dvidešimt mokinių iš Šiaulių J. Janonio gimnazijos, besimokančių vokiečių kalbą, kasmet dalyvauja mainų programoje. Praeitą rugsėjį mokiniai savo namuose priėmė svečius, o šiais metais paviešėti išvyko patys. Ir Vokietijoje, ir Lietuvoje projekto dalyviams sudaroma aktyvi programa, kurios metu susipažįstama su šalies gamta, kultūra ir papročiais. Lietuvoje vokiečiai lankėsi Palangoje, Kuršių nerijoje, Vilniuje, Trakuose, apžiūrėjo Kryžių kalną. Vokietijoje lietuviai buvo supažindinti su Saksonijos regionu, jo sostine Drezdenu, Erfurtu ir kitais miesteliais. Projekto organizatoriai stengiasi, kad mokiniai kasdien galėtų ne tik pakeliauti ir pažinti kraštą, bet ir turėtų laisvo laiko, kurio metu galėtų pamatyti, kaip gyvena tikri vokiečiai.

Po projekto – studijuoti vokiečių kalbos

Gitana Beleckienė, J. Janonio gimnazijos vokiečių kalbos mokytoja, pagrindinė šio mainų projekto su Plaueno Lessing gimnazija organizatorė, teigia, visuomet norėjusi, jog mokiniai kalbos mokytųsi netradiciniais būdais. Vėliau ji netruko pastebėti, jog šio projekto metu gimęs susižavėjimas užsienio šalimi, ten rasti nauji draugai paskatino mokinius labiau domėtis Vokietija. Nemažai mokinių, dalyvavusių projekte, nusprendė savo ateitį susieti su šia šalimi – studijuoti vokiečių kalbą ar net mokslus tęsti Vokietijoje.

Mokiniai skatina bendradarbiauti miestus

Projektas prasidėjo 2002 metais, kai tarptautinės firmos "Umwelt projekt" vadovas Vokietijoje, Plauen mieste, ieškojo mokyklos bendriems projektams Šiauliuose. Buvo pasirinkta J. Janonio gimnazija. Po dvejų metų prasidėjo mokinių mainai. Iki šiol yra įvykę jau aštuoni mokinių susitikimai Lietuvoje ir Vokietijoje. Apie šimtą J. Janonio gimnazijos mokinių viešėjo Plauene.

Praeitą savaitę Šiaulių ir Plaueno miestų merai pasirašė bendradarbiavimo sutartį. Plaueno meras džiaugėsi, kad šių dviejų mokyklų bendradarbiavimas, gražūs mokinių tarpusavio ryšiai skatina tarptautinį bendradarbiavimą, džiaugėsi jaunimo pasiekimais.

Lietuviai mokiniai – stereotipų griovėjai

Kaip lietuvius įsivaizduoja Vokietijoje? Mūsų šalis Vokietijoje, kokie istoriniai, geografiniai ir politiniai ryšiai mus bebūtų sieję, nėra labai žinoma. Dažnas lietuvius vis dar laiko rusais. Plaueno mieste, esančiame Rytų Vokietijoje, gyvena nemažai rusų tautybės žmonių, kurie, pasak vokiečių, nėra labai draugiški. Dėl šios priežasties vokiečiai mokiniai teigė šiek tiek bijoję vykti į Lietuvą. Vėliau mainų projekto dalyviai iš Vokietijos kalbėjo, su nerimu laukę ir jau draugais tapusių lietuvių, pas kuriuos viešėjo prieš metus, kadangi gali nebūti tokie dėmesingi ir svetingi kaip lietuviai. Projektas moksleiviams suteikė galimybę ne tik geriau išmokti užsienio kalbos, išplėsti savo asmeninius ryšius, bet ir skleisti gerą Lietuvos vardą pasaulyje.

Jaunuoliai džiaugėsi galimybe susipažinti su kitokia kultūra, pamatyti tikrajį žmonių gyvenimą šalyje, apie kurį nerašo jokie vadovėliai ir nepasakoja turistų knygos. Visi sutartinai kalbėjo, kad bendrauti ir puikiai sutarti netrukdė nei skirtinga gimtoji kalba, nei kultūriniai skirtumai. Svarbiausia, pasak mokinių, yra nuoširdumas bei noras bendrauti ir pažinti.


Viktorija Barkauskaitė


Straipsnis iš:

http://www.siauliaiplius.lt/article/archive/207#article_5583

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą