Mažais žingsniais į didelę ateitį

on trečiadienis, sausio 19, 2011


Kaip jau tapo įprasta, mūsų gimnazijos tinklalapis dažniausiai rašo apie įvykius, žmones, susijusius su mūsų aplinka - t.y. su J. Janonio gimnazija. Tačiau šį kartą norėčiau atkreipti Jūsų dėmesį į tai, kas vyksta už mūsų gimnazijos ribų. Šiais laikais aktyviems ir gabiems moksleiviams yra siūloma nemažai programų, suteikiančių galimybę mokytis kitoje pasaulio šalyje, taip susipažįstant su svetima kultūra, žmonėmis, įgijant naujos patirties ir įgūdžių, prireiksiančių ateityje. Manau, jog jaunimo ir jo galimybių tema šiandien mums visiems yra aktuali, tad, nieko nelaukę, pasinerkime į vieno šiauliečio, sėkmingai išvykusio į užsienį, istoriją.

Sakoma, jog Amerika – svajonių bei galimybių šalis daugeliui jaunų žmonių. Šiaulietis Paulius Urbonas taip pat galvoja apie studijas JAV, nes, pasak jo, studentai ten turi labai daug galimybių, o mokslo įstaigos – vienos geriausių. Vaikinas lagaminus į išvyką už Atlanto susikrovė jau praeitais metais, pasinaudojęs tarptautine ASSIST programa. ASSIST (American Secondary Schools for International Students and Teachers) – tai organizacija, įkurta siekiant viso pasaulio jaunimui suteikti galimybę vienerius metus praleisti mokantis vienoje iš JAV vidurinių mokyklų Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Dalyvauti šioje programoje – konkurse Paulių paskatino aplinka – jo mokykloje, Šiaulių Didždvario gimnazijoje, keletas mokinių buvo grįžę iš mokslų JAV. Jų pasakoti įspūdžiai, patirtis ir išgyvenimai pastūmėjo vaikiną taip pat išbandyti savo jėgas. „Galimybė gyventi kitoje šalyje, tapti savarankiškam, sutikti naujų žmonių, pažinti naują kultūrą ir kitos, su tolimesne ateitimi susijusios galimybės tapo pagrindinėmis paskatomis dalyvauti ASSIST konkurse“, – teigia Paulius Urbonas. Daugelis žmonių nesuprastų šio vaikino poelgio – ryžtis keliauti į tolimą žemyną vienam, būnant nepilnamečiu? Na jau ne. Tačiau Paulius Urbonas oponuoja šiam požiūriui sakydamas, jog keliauti į JAV jam visiškai nesukėlė baimės, išskyrus jo šeimai. „Tai buvo pirmasis toks konkursas, kuriame dalyvavau, ir žinojau, kad jeigu nebūtų pasisekę, būčiau nenuleidęs rankų ir bandęs daugelį kitų konkursų. Manau, jog galimybių Lietuvos mokyklų moksleiviams išvažiuoti kur nors mokytis yra labai daug, tereikia turėti noro. Ne tik aš, bet ir dar du mano bendraklasiai praeitais metais dalyvavo panašiuose konkursuose ir vienas jų dabar taip pat mokosi JAV (metams), o kitas laimėjo stipendiją dviejų metų mokslams Tailande“.

Kaip žinome, ASSIST konkurse pastebima nemaža konkurencija – visgi galimybė aplankyti didelę šalį vilioja kiekvieną mokinį, tačiau pasiteiravus Pauliaus, kas jam padėjo laimėti šiame konkurse, vaikinas aiškiai įvardija jo laimėjimą lėmusius veiksnius – geras motyvacinis laiškas, nuoširdus dalyvavimas interviu bei laiku pasitaikiusi sėkmė. „Konkursas man buvo labiau malonumas nei sunkumai. Rezultatų laukimas yra labai įdomus dalykas, ypač kai žinai, jog rezultatai gali labai stipriai pakeisti tavo ateitį. Todėl ir tiems mokiniams, kurie šiuo metu dalyvauja ASSIST konkurse, sakau, jog visas šitas dalykas yra labai malonus laikas, taip pat ir milžiniška patirtis“, – teigia konkurse sunkumų nepatyręs P. Urbonas. Paklaustas, kaip šiuo metu atrodo jo kasdienybė JAV, vaikinas pasakoja: „Eilinės dienos visose mokyklose yra labai skirtingos. Pavyzdžiui, aš mokausi privačioje „boarding“ mokykloje (didelė dalis mokinių gyvena mokyklos bendrabučiuose), todėl mano diena yra visiškai kitokia nei buvo čia, Lietuvoje. Ji prasideda apie septintą valandą, kai reikia atsikelti ir pasiruošti pusryčiams. Tris dienas per savaitę turime vilkėti marškinius ir kaklaraiščius, kartą per savaitę – švarką. Per porą minučių nuo bendrabučio pasiekiu valgyklą, kurioje pusryčiauju. Po pusryčių kiekvienas mokyklos mokinys privalo atlikti jam skirtą buitinį darbą (apie 20 minučių), kuris keičiasi kas du mėnesius. Rudenį dirbau mokyklos priėmimų biure, vėliau bibliotekoje, o dabar valgykloje. Paprastai tenka išnešti šiukšles, išvalyti grindis, nušluostyti dulkes ir t. t. Po darbo turime pusvalandį, pavadintą „pagalbai mokiniui“, kurio metu visi, turintys problemų su atsiskaitymais ar pažymiais, gali lankytis pas mokytojus ir gauti pagalbos. Vėliau prasideda pamokos. Per dieną jų turime 4-6 (kiekvienas mokinys mokosi 5-7 dalykus). Po vienos arba dviejų pirmų pamokų, priklausomai nuo dienos, turime arba visos mokyklos susirinkimą mokyklos teatre, arba pusvalandžio mišias. Papietaujame ir baigiame pamokas. Tuomet turime 1-2 valandas laisvo laiko ir einame į privalomus sporto užsiėmimus. Aš žaidžiu krepšinį, kiti mokiniai dalyvauja beisbolo, lakroso, slidinėjimo treniruotėse. Po 2-3 valandų įtemptų treniruočių vakarieniaujame ir grįžtame į bendrabučius. Tuomet vyksta beveik 2 valandų „study hall“ – laikas, kai visi bendrabučiuose gyvenantys mokiniai privalo ruošti namų darbus. Po jų vėl turime apie pusantros valandos laisvo laiko ir diena oficialiai baigiasi apie vienuoliktą valandą, kai privalome likti kambariuose ir išjungti šviesas“.

Klausantis P. Urbono, peršasi mintis, jog jis bus vienas iš tų jaunosios kartos atstovų, keliančių sparnus iš Lietuvos į didesnių galimybių šalis, tačiau vaikinas drąsiai teigia: „Daug mokinių neapgalvotai nuvertina Lietuvos aukštąsias mokyklas. Manau, jog važiuoti mokytis į užsienį verta tik tuo atveju, kai mokykla yra neabejotinai geresnė nei bet kuri mokykla Lietuvoje. Galbūt baigus užsienio universitetą lengviau įsidarbinti toje pačioje šalyje, bet išvažiuoti dėl labai vidutinio vietinės reikšmės universiteto nelabai verta. Visgi labai džiaugiuosi dėl tų mokinių, kurie protingai pasirenka mokyklą užsienyje ir kartu nepamiršta Lietuvos. Jei negrįžta į ją, tačiau stengiasi kažkuo padėti bendrataučiams. Mokiniai, užsienyje gaunantys geresnį išsilavinimą, praktines žinias ir investuojantys visa tai Lietuvoje, yra tobulas modelis Lietuvos ateičiai. Deja, nedaug kas taip elgiasi: dažniausiai racionalumas yra aukščiau už patriotiškumą ir aš tai visiškai suprantu“.

Norintiems daugiau sužinoti apie programą: http://www.assist-inc.org/index.cfm/pk/content/pid/401269

Nuotrauka iš http://www.assist-inc.org/index.cfm/pk/content/pid/401269

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą