Dovilė Meliauskaitė: Tarptautinis bakalaureatas ugdo visapusišką asmenybę.

on antradienis, vasario 15, 2011



Dauguma moksleivių Lietuvoje mokosi pagal nacionalinę ugdymo programą ir ruošiasi brandos egzaminams. Atrodytų, kito kelio nėra, mokiniai priversti taikytis su esama, toli gražu netobula, mokymo sistema, kuri verčia jauną moksleivį nemąstyti, o „kalti“, „perkrauti“ savo galvą teoriją be žinių pritaikymo praktikoje. Maža to, kiekvienais metais abiturientai tampa valstybinių brandos egzaminų sudarynėtojų bandomaisiais triušiais.

Pakeisti švietimo sitemą ir užpildyti jos spragas būtų sunku, tačiau norintiems tobulėti ir pažinti visada atsiras galimybė mokytis kitaip! Tai tarptautinis bakalaureatas (vėliau TB). Kad sužinočiau daugiau apie šią unikalią mokymosi programą, kalbinu Dovilę Meliauskaitę, buvusią mūsų gimnazistę, kuri šiuo metu mokosi Didždvario gimazijoje pagal TB programą.


Dovile, kas paskatino tave įstoti į tarptautinį bakalaureatą?

Jau seniai žinojau, jog mokysiuosi užsienyje, tad TB programa, dėstoma anglų kalba, suteikė man puikią galimybę pasipraktikuoti. Neuro mokslas, kurį žadu studijuoti aukštojoje mokykloje, yra sudėtingas ir painus, todėl jei tinkamai nemoki anglų kalbos, gali patirti daug sunkumų. Žinoma, ne tik tai lėmė mano apsisprendimą, taip pat norėjosi pakeisti aplinką, man reikėjo naujovių, kažko įdomaus.

Ką žinojai apie tarptautinį bakalaureatą prieš įstodama? Ar buvai įsitikinusi, jog TB nenuvils?

TB man nebuvo naujiena, prieš stodama nemažai domėjausi šia programa – apklausinėjau pažįstamus, kurie mokėsi tarpatutiniame bakalaureate, dalyvavau TB reprezentacijoje.Tiesą sakant, nebuvau ir net dabar nesu įsitikinusi, jog TB nenuvils, tačiau nacionalinė programa taip pat nekėlė daug pasitikėjimo, tad turėjau rinktis tarp dviejų lygių galimybių.

Kokie buvo priėmimo reikalavimai?

Norintiems įstoti į TB privalu laikyti matematikos ir anglų kalbos egzaminus.Iš tiesų, bene didžiausias dėmesys skiriamas jau minėtajai anglų kalbai, tad jei turi kėblumų besimokydamasis jos ar prastai kalbi, į TB stoti tau tiesiog neapsimoka.Žinoma, yra išimčių, turiu klasės draugę, kuri beveik nemokėdama šios užsienio kalbos, per pusmetį „prasilaužė“ ir dabar kalba labai gerai.Vis dėl to, noriu pabrėžti, jog norint pasiekti tokių rezultatų reikia daug dirbti ir stengtis.

Kaip pati įvertinai savo galimybes įstoti?

Dėl patekimo į TB jaudinausi mažiausiai, visiškai pasitikėjau savo jėgomis. Anglų kalba visada buvo mano stiprioji pusė, kiti mokslai taip pat sekėsi gerai, tad buvau įsitikinusi, jog mane priims.

Ar dabar, po daugiau nei pusės metų mokymosi, gali atskleisti TB programos privalumus ir minusus?

Vienas didžiausių TB privalumų tai, kad ši programa siekia išugdyti visapusišką asmenybę. TB moksleivis turi būti išprusęs ir gerai išmanyti visas mokslo sritis, nesvarbu humanitaras ar „tiksliukas“ jis būtų. Programa skatina jauną žmogų būti visuomenišku, TB mokinys domisi išoriniu pasauliu, sportuoja, aktyviai dalyvauja užklasinėje veikloje.Dar vienas privalumas paskatinęs mane rinktis TB yra tai, jog kiekvienas turi galimybę rinktis šešius mokomuosius dalykus, tris aukštesniuoju lygiu ir tris standartiniu.Žinoma, bene labiausiai mane džiugina geri santykiai su mokytojais.Ne paslaptis, jog mokytojus vadiname vardais, esame lyg draugai.Džiugu, jog TB mokytojai niekada nežiūri į tave iš aukšto, jie yra labai paslaugūs ir visada pasiruošę suteikti pagalbą.Vienintelis minusas yra tai, jog TB Šiauliuose yra įsteigtas palyginus neseniai, prieš šešerius metus, todėl nenuostabu, kad mokytojams dar trūksta darbo patirties.

Kuo ypatinga TB ugdymo programa?

Žmogus, kurį ugdo TB yra skatinamas prisidėti prie darbo visuomenei, ne tik siekti savo asmeninės gerovės. Svarbu paminėti, jog tarptautinis bakalaureatas ugdo kritinį mąstymą, čia svarbu ne tik gerai įsisavinti akademines žinias, tačiau ir kritiškai vertinti žinių šaltinius ir netgi tai, ką sako mokytojai.Pavydžiui, mokydamiesi ekonomikos, sprendžiame įvairias problemas, stengiamės savo žinias pritaikyti šiandieniniame, releame pasaulyje. Mums privalu žinoti kas dedasi aplinkui, nes laikas nuo laiko rengiame informacinius pranešimus.

Kalbama, jog besimokant tarptautiniame bakalaureate gauti septynetą (aukščiausią vertinimo balą) yra gana sunku.Kaip vertini tokius komentarus?

Turiu sutikti, jog šie komentarai teisingi.Besimokydama pagal nacionalinę programą žinojau, kad dešimtukai nelengvai pasiekiami, tačiau tarptautiniame bakalaureate gauti septynetą nepalyginamai sunkiau.Taip yra todėl, kad visko mokomės nuosekliai, išsiaiškiname temą iki galo, gilinamės į smulkmenas, tad jei ko nors nesupranti, vargu ar gausi gerą pažymį.

Kokios patirties tau suteikė mokymasis pagal kitokią ugdymo programą?

Įgijau patirties rašydama didelės apimties darbus, nes dažnai norint parodyti savo žinias, reikia rašyti eses.To reikalauja ne tik lietuvių kalbos, bet ir biologijos, anglų kalbos, ekonomikos pamokos.Nors pradžia buvo sunki, tačiau dabar man nesunku laisvai dėstyti savo mintis, pripratau rašyti tūkstančio žodžių eses.

Kokios perspektyvos laukia gavus TB diplomą?

Tarptautinis bakalauretas yra gerai žinomas visame pasaulyje.Mokymo programa vienoda visose šalyse, todėl užsienio universitetai žino kokiu lygiu tu mokeisi ir kokių įgūdžių įgijai.Didelis privalumas yra tai, jog TB diplomas yra tarptautinis.

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą