Šilta Tailando saulė

on pirmadienis, vasario 14, 2011


Juliaus Janonio gimnazijos moksleivis, Modestas Stulgys, šiuos mokslo metus leidžia „tūkstančio šypsenų šalyje“ – Tailande. Turbūt visiems smalsuoliams įdomu, kaip šis vaikinas atsidūrė šiame tolimame krašte. Taigi, kalbamės su juo pačiu, tiesiai iš šiltojo Tailando.
Paklaustas, nuo ko viskas prasidėjo, M. Stulgys teigia: „Dešimtoje klasėje matematikos mokytoja, matydama mano matematinius gebėjimus, pasiūlė stoti į Nacionalinę moksleivių akademiją (NMA). Aš pabandžiau, teko laikyti daug testų, bet galiausiai mane priėmė. Tų pačių metų žiemą su tėvais atostogavau Tailande - apkeliavome šalį, ji man patiko - visiškai kitokia kultūra ir pan. Kai grįžau po atostogų, netikėtai gavau laišką iš NMA, kad yra galimybė mokytis Tailande, gauti stipendiją mokslams The Regent's School. Nusprendžiau surizikuoti ir pabandyti gauti stipendiją, todėl pusę metų tam ruošiausi – tvarkiausi įvairius dokumentus. Kol galų gale, po įveiktų anglų kalbos ir matematikos testų bei interviu, išgirdau, jog gavau 80% stipendiją. Tuomet ir išvykau“. Šis vaikino poelgis atrodo gana drąsus, bet M. Stulgys sako, jog išvykti į nepažįstamą kraštą nebuvo sunku, nes savo ateitį jis planuoja užsienyje. Tačiau draugus ir šeimą palikti buvo nelengva – visgi grįžti namo gali tik keletą kartų per metus, nes bilietų kainos yra gan aukštos.
„Mano diena Tailando mokykloje atrodo šitaip: keliamės 7 val., iki 7.50 val. privalome palikti „boarding house“. Pusryčiai yra nuo 7 iki 8 val. Tuomet 8.15 val. vyksta registracija, 8.30 val. prasideda pirmoji pamoka ( pamokos trunka 1val 20 min., yra suskirstytos periodais). Pirmadieniais ir ketvirtadieniais privalome užsiimti kokiais būreliais, jie trunka 1 val. 20 min. 5 val. vakarieniaujame, 5.30 val. vyksta susirinkimas, po jo - namų darbų ruošimo laikas, 9.45 val. visi privalo grįžti į namus - tuo diena ir baigiasi“ – taip apie savo tailandietiškos mokyklos kasdienybę kalba M. Stulgys.
Paklaustas apie ateities planus, vaikinas pabrėžia, jog kitais metais nepasiliks Tailande dėl per griežtos mokymosi sistemos, o studijuoti nori užsienyje - statybų verslą ar kažką panašaus. „Tie metai, kuriuos čia praleisiu, man tikrai duos neįkainojamos patirties – patobulinsiu savo anglų kalbos žinias, išmoksiu prisitaikyti prie įvairių sunkumų, deja, čia reikia labai daug mokytis (ko aš prieš tai nebuvau įpratęs daryti)“ – apie būsimą patirtį kalba Modestas. Na, o mums belieka džiaugtis šio gimnazisto sėkme ir palinkėti jam atrasti savo kelią, kuriuo eis ateityje.

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą