“Gyvenimas - tai knyga. Žmonės, kurie nekeliauja, sustoja pirmame puslapyje”

on šeštadienis, lapkričio 12, 2011


Pirmiausia studijos Anglijos universitete, vėliau pasitaikiusi galimybė pasinaudoti studentų mainų programa ir galiausiai studentiško gyvenimo ypatumai Australijoje. Štai kaip atrodo buvusios janonietės, Lukos Marcinkutės, gyvenimas, baigus Juliaus Janonio gimnaziją. Mergina nestokoja nei įspūdžių, nei patarimų būsimiems studentams.

“Pasirinkau studijas užsienyje tam, kad turėčiau daugiau potencialo ir šansų baigus mokslus rasti darbą pagal savo specialybę. Lietuvoje į ką tik mokslus baigusį studentą darbdaviai žiūri kaip į patirties neturintį specialistą. Tuo tarpu užsienyje vyrauja įsitikinimas, kad jaunas žmogus – didelį potencialą turintis žmogus”, - apie priežastis, nulėmusias pasirinkimą studijuoti užsienio šalyse, kalba Luka. Mergina įstojo į Anglijoje esančią mokslo įstaigą, tačiau, atsiradus galimybei pasinaudoti studentams skirta “Exchange program” (“Mainų programa”), Luka vieneriems metams pakeitė aukštojo mokslo įstaigą ir atsidūrė Australijoje, tuo pačiu įgyvendindama ir savo seną svajonę ten nuvykti.



Luka teigia, kad, atvykusi į Australiją, didelių klimato skirtumų nepajuto – žiema pasirodė panaši į “lietuvišką” rudenį, o vasara, žinoma, pateikė sunkiai ištveriamą temperatūrą. “Gyvensenos ypatumų skirtumai labai dideli. Čia žmonės atsipalaidavę, neturintys labai daug problemų, o į problemas, kurios iškyla gyvenime, visi žiūri kaip į natūralų ir įveikiamą dalyką, nedaro iš to tragedijos. Jaučiasi harmonija, “atsipūtimas” Australijoje, gera nuotaika ir suvokimas, jog gyvenimas gali buti ir netoks sudėtingas”, - apie ramaus australų gyvenimo modelį prabyla mergina.



Ne paslaptis, jog Luka Australijoje ne tik mėgaujasi šilta saule, bet ir studijuoja. Studijos, anot jos, užima itin daug laiko, tad asmeninis gyvenimas ir laisvalaikis tapo antraeiliais dalykais. “Dabar mokslai yra pasibeigę, prasidėjo žiemos atostogos, truksiančios keturis karščiausiu mėnesius, dar net nesuvokiu tokios laisvės. Kad ir kaip šauniai visa tai skambėtų, bet dabar porą mėnesių teks dirbti ir susitaupyti pinigų kelionėms po Australiją atostogų viduryje”, - apie atostogų planus kalba mergina.

Luka apie ateities planus dar negalvoja. Anot jos, svarbūs sprendimai šiek tiek baugina, nes norisi gyventi dabartimi, o ateitis, nori – nenori, ateis pati, ir, kuomet ateis apsisprendimo laikas, mergina įsitikinusi, jog žinos, ką daryti ir ką pasirinkti.



“Studentai, išdrįskite “išlipti” iš komforto zonos ir galimybės atsivers prieš jus. Jei jaučiate, kad jums kažko trūksta, jog kažkas “neužpildo” jūsų vidaus ir jaučiate, kad galite elgtis spontaniškai, tuomet aš siūlau rasti progą išvykti ir pamatyti, koks pasaulis yra gražus. Kiek daug žmonių galite sutikti, kiek daug iš jų išmokti ir pasikeisti… Gyvenimas gali pasiūlyti labai daug”, - Luka ragina jaunus ir dėl studijų dvejojančius žmones nebijoti pasinaudoti galimybėmis ir išnaudoti kiekviename slypintį jaunatvišką maksimalizmą.













0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą