Abiturienčių fotografijose - eksperimentai meilės tema

on trečiadienis, sausio 04, 2012
Juliaus Janonio gimnazijos abiturientės Marija ŠURNAITĖ ir Agnė PETKEVIČIŪTĖ lapkritį gimnazijoje pristatė savo autorinę fotografijų parodą „Romeo is bleeding“. „Mėgstu tai, kas nauja. Visą gyvenimą keičiau veiklos sritis. Negaliu užsisėdėti, nes viskas beprotiškai greitai atsibosta“, - sako viena iš šiuolaikinio meno parodos autorių Marija Šurnaitė. Abiturientė sutiko atskleisti netradicinės parodos, kurioje fotomanipuliacijų dėka užfiksuoti vyro ir moters santykiai, užkulisius.



- Ar idėja surengti mokykloje parodą buvo ilgai brandinta?

- Idėja rengti parodą mokykloje kilo itin spontaniškai, juokaujant. Ir Agnė,
ir aš jau seniai mąstėme apie asmeninių parodų rengimą, bet jų surengti vis
nepavykdavo. Esu baigusi dailės mokyklą, o vėliau dvi mano sesės sudomino kompiuteriniu menu ir fotografija. Turiu pasakyti, kad bendras duetinis darbas turi daug privalumų,todėl šiemet surengti bendrą parodą būtent dėl to ir pavyko.

- Ar tai pirmoji jūsų paroda mokykloje, o gal yra tekę rengti kitokio pobūdžio projektus?

- Man ši paroda pirmoji, vienintelė ir nepakartojama.

- Kuo ši paroda kitokia, ypatinga?

- Manau, kiekvienam menininkui jo darbai yra ypatingi. Negalėčiau pasakyti, kuo mūsų paroda kitoniška, nes tai, kas man atrodo įprasta, kitam gali atrodyti nematyta ir labai originalu. Žinoma, pastebėtini tokie akivaizdūs dalykai, kaip molbertų panaudojimas nuotraukų ekspozicijoje, specialiai gimnazistiškos parodos tikslu surengta fotosesija. Kai kuriems galbūt ypatinga atrodo fotografijų atlikimo technika: šviesotamsa, kompozicija, modelių panaudojimas ar „photoshop“ programa padarytos manipuliacijos. Kita vertus, manau, toks vizualinis sprendimas nenustebintų nė vieno šios srities profesionalo.

- Kodėl pasirinkote pavadinimą "Romeo is bleeding" ?

- Nes iš Agnės pateikto galimų pavadinimų sąrašo šis man skambėjo gražiausiai. Sprendimui turėjo įtakos ir tai, kad šis pavadinimas - tai Tom Waits atliekamos dainos analogiškas pavadinimas. Kadangi mūsų parodos pirminę idėją įkvėpė šis ir daugelis kitų atlikėjų, didelių abejonių nekilo. Keista, bet “Romeo is Bleeding” taip prigijo prie fotografijų, jog tapo parodoje demonstruojamų nuotraukų siužeto ašimi.

- Kokia parodos idėja?

- Iki kaulų čiulpų pažįstama meilės tema. Skaudžios, tragiškos netgi absurdiškos egzistencijos begalybė.

- Kaip pasirinkote modelius, esančius fotografijose?

- Ilgų diskusijų su Agne metu. Atrankos nedarėme. Sutarėme, kad norime moterų ir vyrų. Kreipėme dėmesį į išvaizdą, figūrą, charakteringumą, fotogeniškumą, patirtį pozuojant. Nusprendėme fotografuoti tik pažįstamus abiturientus iš mūsų gimnazijos. Taip norėjome įamžinti čia buvusius ir vaikščiojusius veidus. Visgi mūsų tuoj nebematysite.

- Ar mokykloje išties sudarytos palankios sąlygos tokiam savęs realizavimui?

- Ir taip, ir ne. Taip, nes galime rengti parodas. Ne, nes rėmų kabinimo sąlygos
kritikuotinos, gimnazijoje mažai menui skirtų erdvių, trūksta vietos, nėra apšvietimo ir t.t. Mokykla lieka mokykla, todėl drąsesnis, provokuojantis menas ją aplenkia.

- Kokie buvo jūsų lūkesčiai buvo prieš parodos pristatymą ir ar jie pasiteisino?

- Viskas buvo taip, kaip ir turėjo būti. Neturiu ką pridurti.

- Ar jau apsisprendei ką veiksi po mokyklos baigimo?

- Bandysiu emigruoti su kitais nelaimingais Lietuvos jaunimo paukščiais. Stosiu į psichologiją. Studijuosiu, dirbsiu, gyvensiu, mylėsiu, vairuosiu, valgysiu, gimdysiu vaikus, kaip ir visi suaugusieji...

Abiturienčių darbus rasite: http://romeoisbleeding.carbonmade.com/

Laura KRYŽEVIČIŪTĖ, II c klasė

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą