Aistringa, paslaptinga, švytinti - abiturientė Greta Griniūtė

on šeštadienis, balandžio 16, 2011

Vieni ją vadina kamikadze, kiti mergina – kate, treti – naujosios kartos fenomenu – genijumi. Ji – Greta Griniūtė, abiturientė, parašiusi Šimtadienio scenarijų 160 abiturientų laidai. Greta sako, kad jai jau pabodo tie visi klausimai, kuriuos po Šimtadienio spektaklio uždavinėjo kone kiekvienas: kaip ji jaučiasi, kokie jausmai užplūdo bežiūrint pastatymą, pasisekė jai ar ne? Matyti, jog mergina nevertina dirbtinio trumpalaikio blizgesio – svarbiausia jai – menas.

Nuo mažų dienų – meno apsuptyje Greta jau nuo mažens šalia savęs jautė meno dvelksmą – jos mama mokėsi Dailės institute, todėl pomėgis kurti tikriausiai buvo paveldėtas. Ji išbandė kone visas meno rūšis: jau pradinėse klasėse vaidino mokyklos spektakliuose, dainuodavo chore, po to pradėjo lankyti Dailės mokyklą, jau šešerius metus vaidina teatro studijoje „Kompanija šauni“. Pastaroji veikla merginai ir suteikė daugiausia patirties ir pasitikėjimo rašant scenarijų Šimtadienio spektakliui. Be ti ji teigia kad didelį darbą atliko ir stiprios jos nuostatos: mergina savo ateitį sies tik su menu. Tačiau net ir menininkui ne visada viskas būna paprasta: Greta teigia, jog nemažai tekdavo pavargti galvojant dialogus, kuriant scenarijų pradžias. Tačiau svarbiausia – pagauti „tą laukinį įkvėpimą“. Mergina, visaip klausinėjma, niekaip nenorėjo išduoti, iš kur semiasi įkvėpimo, kas yra jos didžiausia mūza.

„Jei nereikėtų eiti į mokyklą – visą laiką kurčiau“ Paprašiau Gretos įvardinti tris jai svarbiausius dalykus gyvenime. Pirmoje vietoje, be abejonės, merginai yra kūryba. Ji - tiesiog neatsiejama merginos gyvenimo dalis. Antroje vietoje – asmenybės laisvė, trečioje – nauji potyriai. Abiturientė nemėgsta būti ribojama taisyklių. Net ir jos išvaizda apie tai kalba: mergina jau kuris laikas nešioja ryškiai raudonus plaukus. Greta, užaugusi kartu su rokenrolo ritmu, save vadina rokenrolo vaiku – nuolatos siekiančia laisvės siela. Mergina nemėgsta ir mokyklos primetamų taisyklių - nustatytų ribų. Dar vaikystėje klausyta muzikos grupė „Pink Floyd“ su savo populiariąja daina „The Wall“, kurioje daugybę kartų kartojama „Teacher, we don't need no education“ (liet.“ Mokytojai, mums nereikia jokio išsilavinimo“), jai padarė tikrai nemažą įtaką. Tačiau tai nereiškia, kad merginai išvis nepatinka mokytis. Ji labai mėgsta skaityti Hermano Hesės, Gabrieliaus Garsijos Markeso, Erikos Marijos Remarko, N. Gogolio knygas, tačiau teigia, jog šiuo metu skaityti mėgstamos literatūros laiko tiesiog nebėra – per daug jo paaukojama mokslams. Nors Greta teigiamai atsiliepia apie mūsų gimnazijos aplinką, ji sako, jog joje tikrai suteikiama pakankamai daug laisvės atsiskleisti, aplinka yra kur kas labiau tolerantiška nei kitur, ji vis tiek mokyklą vadina „darbo lageriu“. Mokykla apriboja, visus nori padaryti vienodus. „Jei būtų galima neiti į mokyklą, išvis neičiau -kurčiau“, - drąsiai teigia Greta. O kai turės daugiau laiko, prisižada parašyti knygą apie kosmosą. Saldus rytojus – aktorystė arba kelionės Savo ateitį Greta sieja su aktoryste. Mergina yra vaidinusi net Nacionalinio teatro scenoje, festivalyje "Sirenos", italo režisieriaus Romeo Casteluccio spektaklyje "Pragaras". Teatras Gretos gyvenime užima labai svarbią vietą, todėl ji planuoja studijuoti Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje aktorystę. Jei kartais nepavyktų ten įstoti ar netikėtai pasikeistų planai, mergina turi ir atsarginį planą B – išvykti į Indiją.



Autorė Viktorija Barkauskaitė, IV a

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą