"Reikia suvalgyti gerą šokolado plytą pusryčiams"

on trečiadienis, balandžio 20, 2011

Trys šimtukai iš brandos egzaminų. Sakote, neįtikėtina? "Neįmanoma visko išmokti atmintinai, į kai kuriuos klausimus galėjau atsakyti tik pasitelkusi fantaziją" - teigia Beatričė Vilkonytė, buvusi Juliaus Janonio gimnazijos moksleivė, kadaise sveikinta Lietuvos premjero Andriaus Kubiliaus už aukštus mokslo pasiekimus.

Beatriče, egzaminus išlaikei aukščiausiais įvertinimais. Kokie buvo tavo gabumai mokykloje?

Mano klasė buvo labai stipri, visi gerai mokėsi, todėl niekada nebuvau pirmūnė, buvo geriau besimokančių.

Kaip ruošeisi egzaminams?

Padarydavau tik namų darbus, nes papildomam mokymuisi laiko neužtekdavo. Žinoma, rašydavausi konspektus, nes man lengviau mokytis iš savo užrašų nei iš vadovėlių, spręsdavau senus egzaminus . Papildomai mokytis nėjau, užtekdavo ir mokyklos pamokų. Paskutinę savaitę pakartojau viską, peržvelgiau užrašus ir tiek.

Kokia popamokine veikla užsiėmei dvyliktoje klasėje?

Beveik kiekvieną dieną į žirgyną lėkdavau joti. Žirgai man visada šventas reikalas būdavo, jų į jokį mokslą neiškeisčiau.

Ar jaudinaisi prieš egzaminus?

Ne, visai nesijaudinau. Gal todėl, kad man buvo visiškai nesvarbu, kiek procentų gausiu. Jau žinojau, kad įstojau ten, kur norėjau.


Beatriče, ką patartum abiturientams, besiruošiantiems egzaminams?

Nesijaudinti, nesinervuoti, kuo "šviesesne" galva ateiti į egzaminą, nepanikuoti, jeigu nežinai atsakymo į klausimą, pasilikti jį pabaigai. Būtina gerai išsimiegoti prieš egzaminą, dieną prieš dar kartą viską peržvelgti, kad susikoncentruotum ties svarbiausiais dalykais ir suvalgyti gerą šokolado plytą pusryčiams.

Kaip manai, kokia yra "šimtuko gavimo" sėkmės formulė?

Nežinau, nes turbūt tokios nėra arba ji kiekvienam yra skirtinga. Labai daug kas lemia šimtuko gavimą: tiek žmogaus emocinė būsena per egzaminą, tiek pats egzaminas ir jo sudėtingumas, loginio mąstymo ir fantazijos lygis. Neįmanoma išmokt visko mintinai, į kai kuriuos klausimus galėjau atsakyti tik pasitelkus fantaziją. Žinoma, ir nuo sėkmės priklauso tas šimtukas, nes jeigu ko nors nežinai, bandai spėti.

Pasakymas "jei mokeisi visus mokyklos 12 metų, dėl egzaminų nereikia jaudintis" yra populiarus. Ką tu manai apie tai?

O čia jau priklauso nuo to, kiek procentų tikiesi gauti. Norint gauti šimtuką, reikia darbo įdėti.

Ačiū už pokalbį. Sėkmės tau, Beatriče, ateityje!

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą