Kur slypi streso šaknys ir kaip galime jas išrauti?

on trečiadienis, vasario 08, 2012

Šiandienos gimnazistai dėl intensyvios mokymosi veiklos patiria nuolatinį stresą ir nerimą. Tai dažnai  pasireiškia psichologiniu išsekimu, išblaškytu dėmesio, nemiga, kitais nemaloniais pojūčiais. Kaip nugalėti stresą, pasakoja gimnazijos psichologė Rasa  SLONSKIENĖ.    

- Mano draugai nuolatos dejuoja, kad jie pervargsta ir neišsimiega.  Nesugeba sukoncentruoti dėmesio per pamokas, dėl to blogėja rezultatai. Ką daryti?

 - Reikia tvarkytis su mintimis. Tai nereiškia, kad reikia užsidėti rožinius akinius. Labai svarbu tikslingai ivertinti savo resursus iškeltiems tikslams. Jeigu tikslai labai aukšti, o resursų nėra, tai pakeleivis visada bus nerimas.

- O kas yra tas nerimas?
- Nerimas yra vienas iš psichinių procesų, kuris trukdo mokytis. Kuo daugiau nerimauji, tuo mažiau išmoksti. Nerimas išskiria kortizoli, kuris blokuoja dėmesio ir atminties procesus. Nerimas visada mus aplanko, kai mes galvojame apie ateitį. Pirmiausia nerimas yra emocija, kurią sukelia prieš tai buvusios mintys.

- Kaip patartumėte nerimo išvengti?
 - Išvengti nerimo galėsime, jeigu susitvarkysime su savo mintimis mintimis. Pati didžiausia gimnazistų problema yra perdėtas reagavimas i nesėkmes. Gautas prastesnis pažymys atrodo kaip pasaulio pabaiga.

- Kaip visgi sutvarkyti savo mintis?
- Pats svarbiausias darbas yra labai aiškiai ir tiksliai ištyrinėti savo resursus. Reikia ieškoti FAKTŲ, kurie patvirtintų arba paneigtų tavo resursus. Faktai: trimestro pažymys; olimpiadų, konkursų laimėjimai.

- Ką dar galėtumete patarti?
- Mokantis reikia naudoti ivairius būdus: vaizduotę, minčių žemėlapių kūrimus. Mes naudojamės vieninteliu mechaniniu informacijos įsiminimo atmintinai būdu. Tuo tarpu yra ir kitų būdų, kuriuos pateikiant ir priimant informaciją, būtų galima naudoti: tai garsai, vaizdai, emocijos. Reikia atrasti sau priimtiną būdą.

Kalbėjosi Kęstutis KURLYS, IIId klasė



0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą